Top

Hydrolaten

Hydrolaten zijn een soort bijproduct dat is ontstaan door het specifieke productieproces van essentiële oliën. Sommige planten leveren zo weinig essentiële olie op, bijvoorbeeld korenbloemen, dat ze als essentiële olie nagenoeg niet verkrijgbaar zijn maar wel als hydrolaat.

Kurt Schnaubelt een vooraanstaand aromatherapeut,  schreef in 1999:
"Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatieproces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten die hen vaak de geur geven van de essentiële olie, maar niet zo sterk zijn. Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan wateroplosbare bestanddelen en – praktisch - vrij van lipofiele substanties zoals terpeenkoolwaterstoffen. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn, en vaak antiseptisch en ontstekingsremmend werken"

Essentiële olie en hydrolaten worden vaak met stoom aan de plant ontrokken. Het water wordt verhit en er komt een waterdamp die de essentiële olie en en andere stoffen uit de plant losmaken en meevoeren met de stoom. Als de stoom is afgekoeld blijft de essentiële olie op het water drijven en wordt afgeroomd. Een klein percentage aromatische delen blijft verbonden en is te herkennen aan de geur en dat noemen we het hydrolaat, of hydrosol.

Hydrolaten zijn het andere deel van de destillatie en staan op zichzelf, ze zijn therapeutisch sterk werkzaam en kunnen niet in synthetisch worden vervaardigd.

Nog wat tips:
*bewaar uw hydrolaat donker en liefst in de koelkast
*oude hydrolaten kunnen in het badwater of in de tuin tegen prikkende of kruipende beestjes. (pas op met vijvers)
*soms drijven er vlokjes in het hydrolaat, dit is geen vervuiling of bederf, maar zijn kleine plantenrestjes. Filter het hydrolaat door een papieren koffiefilter en klaar.
*er zijn (gedestilleerde) waters in de handel waarin druppels essentiele olie met een emulgator zijn opgelost, dit zijn geen echte hydrolaten en zij hebben een andere werking.

Geurenpaleis heeft een aantal hydrolaten in haar assortiment opgenomen, zij zijn allen van een zuivere oorsprong.
Hamamelis Hydrolaat  50 ml.

Hamamelis Hydrolaat 50 ml.

€ 4,35
Korenbloem Hydrolaat 50 ml.

Korenbloem Hydrolaat 50 ml.

€ 4,35
Lavendel Hydrolaat 50 ml.

Lavendel Hydrolaat 50 ml.

€ 4,10
Neroli Hydrolaat 50 ml.

Neroli Hydrolaat 50 ml.

€ 4,95
Rozen Hydrolaat 50 ml.

Rozen Hydrolaat 50 ml.

€ 4,35