Top

Lonten van Hout

Houten lont voor kaarsen, deze houten pit (Wood Wick) is een plat stukje hout dat in de speciale clip, wordt bevestigd en in het kaarsvet geplaatst. Dit kan bijv, soy wax, koolzaad, paraffine, stearine enz. zijn. Als de kaars brand hoor je een lieflijk knisperend geluidje, erg gezellig en dat maakt deze lont zo leuk.

Houten lonten zijn het meest geschikt voor kaarsen in glazen en potjes, voor het gebruik van vrijstaande kaarsen zijn enkel mallen geschikt met een platte top, ook wel bekend als stompkaars. De lont kan in iedere soort kaarsvet, maar gezien het karakter van de lont ligt het gebruik van bio- en eco wassoorten het meest in de lijn der verwachting.

Een kleine richtlijn:

In glazen en/of potten:
Voor parraffine was:
1 Small Lont tot een doorsnede van 45 - 60 mm
1 Medium Lont tot een doorsnede van 60 - 90 mm
1 Large Lont vanaf een doorsnede van 80 mm

Voor Koolzaad- of Sojawas:
Small lonten tot een maximale doorsnede van 45 mm
Medium lonten tot een maximale doorsnede van 60 mm (of 2 small lonten)
Large lonten tot een maximale doorsnede van 90 mm (of 2 medium lonten)

Voor een vrijstaande kaars voldoen bij een doorsnede van 5 cm een small lont en bij een doorsnede van 10 cm een XL lont.

Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk van verschillende maten bij elkaar en is alles ook totaal afhankelijk van de vorm van de kaars. Een ovale kaars zal twee lonten nodig hebben en een ronde misschien maar 1 of zelfs drie.

Volgens ons testpanel branden de wicks keurig met de kaars mee en is bijknippen nagenoeg nooit nodig, moet dit wel dan lukt dat het beste met een nagelknipper.

Houten lonten gedragen zich in hergebruikte kaarsenresten niet heel erg goed en wij raden gebruik hierin dan ook af. Zeker als de samenstelling van de was onbekend is.