Top

Waxmelts maken

Waxmelts, Soymelts, Tarts of Geurblokjes, vele namen hebben ze gekregen, maar in de basis zijn ze allemaal hetzelfde. Een mini kaarsje of geurtablet zonder lont.

Het is de bedoeling dat een waxmelt, of een deel daarvan, in een brandertje wordt gesmolten zodat de geur die de waxmelt bevat vrijkomt. Dit brandertje kan gevoed worden met een waxinelichtje of ze is electrisch. Er zijn ook gebruikers die ze in een grote kaars laten smelten, echter kunnen wij niet beoordelen of dit voor alle geuren goed werkt.

Waxmelts zijn eenvoudig zelf te maken en wij hebben de benodigde materialen bijeen gebracht. Melts kunnen in cupjes worden gegoten, in clamshells of in vormpjes. Er zijn heel veel verschillende vormpjes te koop en die hebben wij dan ook niet in ons assortiment opgenomen.

Bij grote winkelketens, taartwinkels, soms zelfs in supermarkten vindt u hele leuke kleine vormpjes, vaak van siliconen, maar bent u op zoek naar hele mooie en speciale vormen, ook wel moulds genoemd, kijk dan eens bij Soapy's Choice, daar vindt u echt de meest mooie en bijzondere mallen. Bent u zeepliefhebber, dan kunnen de mallen uiteraard ook voor het gieten van zeep gebruikt worden.

Cups - Shells Geuroliën Kleurstoffen Was - Wax


Maken van melts:

EcoSoy Q230 (voorheen Pillar Blend) of Koolzaadwas
3% tot maximaal 15% Geurolie, afhankelijk van uw eigen smaak en de sterkte van de geurolie.
Eventueel kleurstof
Eventueel bloemetjes, rozenblaadjes, kruiden.
Gietmallen, shells of cupjes.

Verwarm de was bij gebruik van een kleurstof tot ongeveer 80 graden en voeg de kleurstof toe. Goed roeren zodat de pigmenten goed op kunnen lossen. Gebruikt u geen kleurstof dan is 68 graden de aangeraden temperatuur.
Laat de temperatuur teruglopen naar maximaal 63 tot 68 graden en voeg de geurolie toe.
Blijf goed roeren, dit lijkt onzin, maar de geurolie moleculen moet zich goed mengen met de was. Als alles goed gemengd is en lekker afgekoeld liefst totdat de wax een soort wolkjes vertoont, dan kan het in mallen of cups worden gegoten. Laat dit helemaal uitharden, minimaal 24 uur, zodat de geurstoffen zich goed kunnen settelen in de wax. U hoeft met het sluiten van dekseltjes niet zolang te wachten, echter dient u met het sluiten van de dekseltjes wel te wachten tot de wax volledig gestold is.
Als u vormpjes gebruikt is het ook verstandig om ze goed uit te laten harden alvorens ze eruit te halen. U kunt de vormpjes afgedekt in de koelkast plaatsen, echter raden wij dit niet aan.

Na 24-48 uur kunt u ze gaan gebruiken, laat de melt smelten en de toegevoegde geur komt vrij. Bedenk wel dat hoe sneller u de melt gaat branden hoe minder goed de geur zich heeft genesteld in de was, onze voorkeur gaat uit naar minimaal 72 uur.

Let Op:
Fruitgeuren verbranden snel, zorg ervoor dat de was echt heel goed terug is gekoeld alvorens deze toe te voegen.
Laat kinderen dit niet zonder toezicht maken, ook aan warme wax kan iemand zich lelijk verbranden.
Bij het opruimen de wax zo min mogelijk door de afvoer spoelen, de wax wordt hard en kan voor verstoppingen zorgen.

Veel Plezier!!